Διαχειριστές Ιστολογίου

Υπεύθυνοι Β' Λυκείου σχ. χρ.2011-12

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Ημερολόγιο Project - 9/2011



ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ PROJECT
Οκτώβρης  2011
Στο νέο πλαίσιο δράσης Ερευνητικής Εργασίας που εφαρμόστηκε φέτος στην Α’ Λυκείου έχουν εμπλακεί δύο καθηγητές του μουσικού σχολείου. Ο κ. Τρόπιος Γιώργος φιλόλογος  και η κ. Παυλίδου Κάκια πληροφορικός.Οι μαθητές, 10 άτομα στο σύνολο, εξέφρασαν περιέργεια αλλά και προθυμία για το νέο μάθημα. Χωρίστηκαν σε δυο ομάδες με  διαδικασία τέτοια  ώστε να υπάρχει ποικιλία χαρακτήρων και δυνατοτήτων σε κάθε ομάδα.
Κατατέθηκαν τρία θέματα:
1)Η ισότητα των φύλων χθες και σήμερα
2)Όψεις του παραμυθιού στην ελληνική και ευρωπαϊκή παράδοση
3)Σύγχρονες διατροφικές συνήθειες
Έγινε μια μικρή εισήγηση για το κάθε θέμα από τους καθηγητές προς τον σύλλογο παρουσιάζοντας στόχους και μεθοδολογία. Τελικά προκριθήκαν τα δυο πρώτα και οι μαθητές στη συνέχεια επέλεξαν το δεύτερο θέμα. Επιλέχτηκαν τελικά τα παραμύθια ως αντικείμενο έρευνας. Οι ομάδες πια με τους καθηγητές παρέα (με συντονιστικό ρόλο κυρίως ) προσπάθησαν να καταλήξουν σε ερευνητικά ερωτήματα. Έγιναν στην τάξη αρκετά Brainstorming, ομαδοποιήσεις εννοιών και ιδεών και τελικά καταλήξαμε στα εξής:
Η πρώτη ομάδα αποφάσισε να ερευνήσει για τους κακούς των παραμυθιών, να καταγράψει τους ήρωες, τα χαρακτηριστικά τους , τη δράση τους και να εντοπίσει το βασικό χαρακτηριστικό που τους κατατάσσει σε αρνητικούς ήρωες. Χρησιμοποιώντας και αρνητικά παραμύθια θα μελετήσει πόσο κακοί είναι τελικά αυτοί οι ήρωες, αν υπάρχει προκατάληψη απέναντι τους και αν εντέλει είναι αδικημένοι.
Η δεύτερη ομάδα, μελετώντας τα ίδια παραμύθια θα ερευνήσει για τους καλούς με τα ίδια βήματα. Και οι δυο ομάδες στη συνέχεια θα εξάγουν δικά τους συμπεράσματα και μάλλον θα γράψουν ως τέχνημα το δικό τους σύγχρονο αντιπαραμύθι. Τώρα είμαστε σε φάση όπου αναζητούμε πηγές.
To be continued………

4 σχόλια:

  1. Εμείς γιατί να μην προλάβουμε τέτοια προγράματα????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όταν υπάρχει διάθεση συμμετοχής σε προγράμματα, τότε μπορεί η ομάδα των μαθητών να εμπλακεί σε αντίστοιχα προγράμματα Αγωγής Σταδιοδρομίας, Υγείας, Περιβαλλοντικής.

    Αρκεί να θέλεις να είσαι δημιουργικός...

    ;-)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σίγουρα στο σχολείο μας υπάρχει αρκετή δημιουργηκότητα και μπόλικη θέληση...Βέβαια ακόμα είναι η αρχή...Ολα είναι στο πρόγγραμα υπομονή και θα δείτε πολλά.... ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μία νότα ακόμα...